fbpx

Så lär du dig köra båten i hamn – övningar och tips

av | jul 10, 2020 | Äventyr, Frihet, Systerskap | 0 Kommentarer

Vill du känna dig trygg med att köra båten in i hamn? Vill du kunna ge dig ut på egen hand med barnen eller tjejkompisarna? SJÄLVKLART kan du lära dig att manövrera motorn på egen hand och angöra hamnar. Träning är det som behövs.

 

Här ger jag förslag på 4 övningar i motormanövrering som jag själv haft mycket nytta av. Jag hoppas att de också ska få dig att bli trygg vid rodret – när det är dax för dig att lägga till.

 

  Konkreta övningar för att lära sig köra båt

   

  1. Lär dig kontrollera farten

   

  Vi tilläggning är lämplig fart 0.5-1 knop. Låtsas att en boj eller annat i öppet vatten är en klippa som du vill lägga till vid. Gå upp mot bojen från läsidan och träna att kontrollera farten. Växla mellan back, friläge och framåt.

   

  Vill du bromsa växlar du till back en kort stund. Vill du istället öka farten ger du båten en puff framåt genom gas framåt en kort stund. Träna tills att du känner att du har kontroll över farten.

   

  Väl framme vid bojen ska båten ligga stilla och en av dina gastar ska kunna nudda bojen. För att underlätta kommunikationen är det lämpligt att en av gastarna ger signaler om hur många meter det är kvar till bojen och när det är dags att stanna. Ett sätt att göra detta på är att hålla upp fingrar i luften som visar hur många meter det är kvar och en stopphand som visar när du ska stanna.

   

  Träna många gånger att manövrera båten att ligga stilla framför bojen. Turas om. Vill ni ha en extra utmaning kan ni träna att gå fram till bojen inte bara från läsidan, utan från olika håll. Det är ju så det är i verkligheten. Vinden ligger på från ett håll och bryggan har sin bestämda plats.

   

   

   

  2. Lär dig backa och ta hänsyn till propellerverkan

   

  Propellerverkan är en kraft som drar båten i sidled beroende på vilket håll propellerbladen på motorn är vinklade. Den här kraften varierar beroende på din motor och märks framförallt i låga farter och när du backar. I den här övningen får du lära dig hur just din båt påverkas av propellerverkan.

   

  Håll till på lugnt och öppet vatten. Låt först var och en få träna på att backa. Träna att backa åt vänster och att backa åt höger. Propellerverkan gör ofta att din båt är lättare att backa åt den ena hållet än det andra hållet.

   

  För att backa åt det svåra hållet behöver du ha mer gas för att få din båt att svänga. Upptäck hur propellerverkan påverkar just din båt. Träna tills ni alla känner er trygga att backa åt båda håll.

   

  Att känna sig trygg med att backa kan vara till din hjälp om du ska gå ut ur en trång hamn och det samtidigt är blåsigt. Att sakta backa upp mot vinden får din båt att gå stabilt ut ur hamn till en plats med mer svängrum. Tänk på att hålla stadigt i rodret och vara försiktigt med gasen, så att inte rodret börjar vobbla.

   

   

  3. Lär känna din båts vridpunkt och svängradie

   

  En båt svänger kring sin vridpunkt som ligger någonstans mitt på båten. Det innebär att när du svänger höger kommer den främre delen gå åt höger och den bakre delen åt vänster. Det går därför inte att svänga för tvärt när du ska gå ut från en brygga, för då kommer den bakre delen gå mot bryggan.

   

  Börja med att öva vridpunkt och svängradie genom att styra i cirkel kring en öppen boj. Öva gärna i olika hastigheter och både bakåt och framåt.

   

  Öva sedan att lägga till och från långsides en brygga. Se till att ni har gott om plats både framför och bakom den tänkta platsen vid bryggan och att gastarna är redo med fendrar och att stöta ifrån med armar eller båtshakar.

   

   

  4. Lär dig köra båten in i Y-bom

   

  I en trång hamn och vid blåsig väderlek kan manövrering i Y-bom vara lite trixigt. Du behöver ha kontroll över din fart och båtens svängradie. Träning ger dig färdighet. Träna att styra in i en Y-bom och få båten att stanna intill bryggan. Och träna att backa ut ur en Y-bom. Upprepa många gånger.

   

  Kanske finns möjlighet att träna på dina grannars båtplatser? Inget farligt kan hända, då du har gott om gastar som kan stöta ifrån om du skulle komma in lite snett eller ut från Y-bommen på lite olämpligt vis.

   

   

  Var minst två, men allra helt ett gäng tjejer

   

   • Var minst två, men allra helst  ett helt gäng tjejer. En i taget tränar att styra, medan resten fungerar som gastar redo att ta emot med båtshakar och fendrar.
   • Är det första gången ni ska träna – välj en dag eller kväll med svaga vindar.
   • Den mest erfarna börjar att styra. Eller den som har båt med den enklaste platsen att komma ut från.

   

  Att lägga till i naturhamn

   

  När jag själv lägger till i naturhamn ser jag alltid till att först ta en spaningstur med en gast i fören som håller koll på grund.

   

  När vi hittat en vacker och säker plats går jag ut igen – för att sedan gå tillbaka mot min plats med gott om tid för att placera ut fendrar, komma in från rätt vinkel och med tillräckligt avstånd för att ankaret ska hamna tillräckligt långt ut.

   

   

  För dig vill gå kurs

   

  I sommaren ska jag själv ha ansvaret som skeppare, då vi hyrt segelbåt. Jag känner mig riktigt ringrostig, då jag inte seglat sedan barnsben. Därför har jag fräschat upp mina kunskaper med en kurshelg med Vind o Vatten samt övat att köra motor med vår egen lilla motorbåt.

   

  Idag finns flera aktörer som erbjuder kurser i motormanövrering för just kvinnor. Några riktigt bra som jag känner till är:

   

  • She Captain – det peppiga nätverket för kvinnor som älskar sjön
  • Ta rodret – som drivs av sköna världsomseglaren Linda Lindenau

   

  Lycka till med övandet att styra båten in i hamn! Det här är kul och ger power!

   

   

   

   

   0 kommentarer

   Skicka en kommentar

   Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *