fbpx

Camping på varma klippor, Höga kobben och Sadelöga i Stockholms skärgård

Finns det något bättre än att vakna upp på en klippa i skärgården med utsikt över horisonten?  Nej, jag tror nog inte det. Att få starta dagen med ett morgondopp och sedan sakta få torka av solen. För att inte tala om hur gott kaffet sedan smakar. Den enklaste frukost med kaffe blir gudomlig på en varm klippa.

 

Ingrid blickar ut över horisonten från klippa i skärgården

 

Under många år brukade därför jag och Erik se till att komma ut på minst ett paddeläventyr i skärgården varje sommar. Men nu när barnen blivit lite större ville vi ju också ta med dem ut. Och (i alla fall våra barn) hade inte vare sig lusten eller tålamodet att paddla. Utan det var lek som gällde för att vilja följa med.

 

Därför köpte vi en liten motorbåt, en öppen snipa som döptes till Bianca. Och SÅ mycket glädje vi haft av Bianca! Det blir mest dagsturer, men med jämna mellanrum också övernattningsturer med tält.

 

Varmt väder=nu ger vi oss ut 

Nu visade prognosen på flera dagar med värmebölja. För det är så vi gör. Tittar på prognosen och låter vädret styra när vi ger oss ut och hur länge vi ger oss ut. Då gäller det att prioritera stenhårt och försöka avboka det som är inskrivet i kalendern.

 

Sagt och gjort. Vi gav oss i väg tidigt på fredag eftermiddag, direkt efter jobbet. Att komma iväg tar alltid lite mer tid än vad jag hoppas på. Det tar ju sin tid att planera mat och packa, speciellt denna gång då två av våra barn skulle med. Då det var Augusti gick solen också ner ganska tidigt.

 

På kvällen var det lite klurigt att hitta en klippa i lä där Bianca kunde ligga tryggt för natten samtidigt som tälten behövde plana ytor. Till sist infann sig i alla fall vår magiska klippa på Höga Kobben utanför Fjärdlång.

 

Camping på Höga Kobben, Stockholms skärgård

 

Barnen hjälps åt att kasta loss från Höga Kobben

Middagen intogs inte förrän vid 21. Men vad gör det – när man hittat en ljuvlig ö med den vackraste av tältplatser och de perfekta klipporna för morgondoppet.

 

Under lördagen kunde vi i lugn och ro puttra runt bland öarna utanför Ornö. Vi passerade bland annat Stora Hansten, Äspskär, Björkskär och Stabbo. En säl dök upp med sitt huvud en stund till vår allas stora lycka.

 

Stabbo hade fina runda klippor, men med ankringsförbud under obestämd tid utfört av Försvarsmakten. Snopna fick vi glida förbi och se på alla lediga släta klippor… Barnen började bli otåliga, hungriga och ville i land. Vi tog lunchpaus i lagunen i Sadelöga.

 

Och med mat i magen hittade vi sedan både lä och mjuka klippor. Vi behövde faktiskt bara puttra vidare runt kröken till norra delen av Sadelöga. Denna natt sov jag och min son Hannes i båten. Lite hårt och trångt, men faktiskt ganska skönt att slippa mecka med att sätta upp tält och blåsa upp liggunderlag.

 

Klart och augustivarmt vatten

Vår nya klippa bjöd på en magisk undervattensveranda täckt med de skönaste av alger. Inte så där hala och slemmiga, utan mjuka och behagliga att gå på. Vattnet var klart och augustivarmt.

Erik och barnen borstar tänderna från solig klippa

Jag förundras över att vi så ofta vi hittar de vackraste av klippor för nattlägret. Det gäller bara att ha lite tålamod. Att inte ta det första bästa. Utan att låta letandet få ta lite tid och vara en del av färden. Och sedan ska ju platsen ge lä under hela natten och helst också morgontimmarna. Men med en liten båt som bara sticker en halvmeter och energi i kroppen finns alltid en fin klippa att angöra.

 

För dig som inte har egen båt

För dig som längtar efter att campa på klippor med utsikt och inte har egen båt, rekommenderar jag att hyra kajak. Det finns ett stort antal aktörer att välja på, både i innerskärgård och mellanskärgård.

 

Planerar du att vara ute flera dagar – se till att få en kajak av bra kvalitet som är både tät och hel. Inte minst behöver kapellen kunna stå emot vatten.