fbpx

Till fjälls med barnen utan mutor, Saltoloukta i Lappland

Kanske har du också barn och vill att de, och faktiskt också hela familjen tillsammans, ska få uppleva våra sagolika fjäll? Att minnena ska vara lustfyllda och inte bestå av tjafs och ständiga mutor för att få barnen att fortsätta vandringen? Då har jag världens bästa tips – åk på familjevecka på någon av STF:s fjällstationer.

 

Förra sommaren var jag och mina yngsta två barn med på en familjevecka som arrangerades av STF:s fjällstation Saltoloukta i Lappland. Käre maken och äldste sonen var på egen tur med tält i samma område och anslöt när de hade fått nog av egentid och blöta kläder.

 

En dag bjöds vi på lunch lagad över öppen eld

 

Saltoluokta är både en fjällstation och ett sameviste som ligger nära  Stora Sjöfallets nationalpark och världsarvet Laponia.

 

Vyerna i vår svenska fjällvärd är helt fantastiska. Att varje dag få vakna upp till den vackraste av utsikter. Och att varje dag få sitta på en sten och öppna upp matsäckspåsen med glada barn ute i fjällvärden – det är livet det!

 

Det finns flera familjeveckor att välja bland på STF:s fjällstationer. En del äger rum på sommaren och andra på vintern. I vår familj har vi provat påskveckan i Grövelsjön och sommarveckor på Storulvån och i Saltoloukta. Alla är de lite olika och rekommenderas varmt!

 

Familjeveckor som STF just nu arrangerar:

  • Familjefjällveckor Saltoloukta Sommar och Vinter
  • Familjefjällveckor Grövelsjön Sommar och Vinter
  • Familjefjällveckor Storulvån Sommar och Vinter
Nöjd och glad Ingrid trots regn på fjället

Just på Saltoloukta under familjeveckan går det till så att ca 10 familjer har gemensamma aktiviteter som leds av personalen på fjällstationen. Lunch och middag äts gemensamt.

 

En del av aktiviteterna gör barnen på egen hand, andra är bara för oss föräldrar. Under just vår vecka fick vi vuxna om vi ville vara med på fjälllöpning, styrketräning och yoga.

 

Barnen på fjällstationen blev snabbt kompisar och lekte sig igenom veckan. På dagarna gjorde vi turer på barnens villkor. Ofta var det korta utflykter med pauser för lek och kunskap. På kvällen serverades en vällagad trerätters middag med råvaror från fjället. Vi vuxna åt medan våra barn var ute och lekte med de härliga ungdomsledarna.

 

Ja, barnen var verkligen ute och lekte timtals varje kväll. Bland mygg och regn, det brydde de sig inte om. Till slut, när efterrätten vankades, kom de till slut inspringandes rosenkindade.

 Fjälljoggare pausar i grön dalgång, Saltoloukta

En del av oss föräldrar har varit ute på fjälljogging och tar här en välbehövlig paus

 

Förutom att vi föräldrar fick tid till massor av avkoppling och spännande samtal, så var barnens humör ofta på topp.  Gnäll för att inte vilja gå framåt på stigen ersattes med stolthet att vilja gå först i ledet. Vid kunskapsstunder lyssnade barnen med stora öron och många räckte ivrigt upp handen för att dela med dig av sina tankar.

 

Det regnar ofta i våra svenska fjäll och denna vecka var inget undantag. Men det spelade absolut ingen roll. Blöta kläder och skor torkades upp under natten i fyllda torkrum. Varje morgon var både kläder och barn redo för nya äventyr.

 

God tur på fjället med familjen!