fbpx

Seglingskurs med och av kvinnor

av | jun 3, 2020 | Äventyr, Personlig utveckling, Systerskap | 0 Kommentarer

Så rackarns kul! Jag har tagit Seglarintyg steg 2. Så skön känsla i kroppen att känna att jag växer och klarar av svåra saker.
 
Birgitta Silfverhjelm har seglat varje sommar i hela sitt liv. Det är en mäktig kompetens det! Sedan många år tillbaka har hon sin egen verksamhet Vind o Vatten ute på Dalarö. Som kvinna i en ofta mansdominerad värld brinner hon extra för att lära ut segling till kvinnor – för de är ju självklart att de kan lära sig att trimma segel och manövrera motorn lika galant som män. 

 

Och det var just därför som jag ville fräscha upp min seglingskunskap från barndomens somrar med just Birgitta. Jag ville ha en kvinna som lärare och lära mig segla på kvinnligt vis. Sagt och gjort deltog jag i kursen Seglarintyg steg 2. Vädret var med oss och bjöd på både god vind och massor av sol. 

 

På grund av rådande omständigheter med corona var kursen omgjord till tre dagseglingar istället för en långhelg med övernattning. Så det vara bara för mig att kliva upp tidigt varje morgon för att komma ut till Dalarö Båtklubb klockan 9 varje morgon där Birgitta, kurskamrat Maria och segelbåten Esmeralda väntade.

 

Maria styr och jag trimmar segel

Första dagen började vi lite lugnt med kaffe och presentation av varandra. Övriga dagar körde vi igång direkt med förberedelse av båten och planering av dagens rutt. Ute till sjöss varvades övningar med trimning av segel, vejningsregler, räddningsövningar, knopar, tilläggning och mer därtill. Sista dagen avslutades nere i ruffen med examinering i Skärgårdsskeppare 2.
 
Esmeralda är en mycket trevlig Linjett 35 med runda linjer och vackra trädetaljer. Dessutom har hon fina seglingsegenskaper och gillar att gå högt i vinden. Just Esmeralda är också uppgraderad för långsegling, då Birgitta hade planerat för ensamsegling utan bestämda mål. Men coronan kom emellan och Birgitta fick istället ägna sig åt seglingskurser här hemma ännu en säsong. 
 

För alla er som vill lära er segla rekommenderar jag varmt Birgitta och Vind o Vatten. Verkligen prisvärda dagar som gav massor av kunskap. Teori varvad med praktik och Birgitta är full av genuint seglingsintresse. Det finns möjligheter att vara med på kurshelger med enbart kvinnlig besättning.

 

Porträtt på oss seglingstjejer Karolina och Maria

Drömmer du om att äga en egen båt, men tycker att steget dit är alltför lång. Då rekommenderar jag den kvinnliga båtpoolen Leja som också drivs av Vind o Vatten. Under 1 till 3 seglingssäsonger har du en båt gemensamt med fyra andra kvinnor och du får, förutom att segla båten, lära dig att rusta och underhålla en båt.

 

>> Läs också: Guide: Manövrering av motor på båt för kvinnor 

 

Till sist vill jag också rekommendera; 

  • She Captain – det peppiga nätverket som verkar för att det ska bli fler kvinnor på sjön. Arrangerar eskadrar, resor och bjuder på gemenskap.
  • Ta rodret, kvinna! – seglingskurser speciellt för kvinnor, drivs av sköna världsomseglaren Linda Lindenau.

0 kommentarer

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *