fbpx

Utflykter Stockholm; mina 5 bästa tips till storslagen natur

av | sep 7, 2020 | Äventyr, Bliss, Frihet, Systerskap | 9 Kommentarer

Låt er inspireras! Här kommer min önskelista för drömmiga höstäventyr och utflykter till vacker natur. Med Stockholm som utgångspunkt. 

 

Det är September, luften är krispig och vattnet har blivit ett snäpp kallare. Skogen luktar gott och lövverken börjar långsamt skifta från grön till gul och orange.  Ja, jag älskar hösten! Ungefär fram till November, där brukar det ta stopp. Då är det alltför mörkt och grått för mig, speciellt om man som jag bor i Stockholmstrakten.

 

Drömmiga listor med äventyr och utflykter att längta till är något jag älskar att skriva! Själva skrivandet och planerandet ger mig energi. Och faktiskt – det mesta jag sätter på pränt brukar också bli av i verkligheten.

 

Håll i er –  här kommer listan.  

 

 

Utflykter kring Stockholm med storslagen natur

 

1. Halvdagsutflykt med magisk utsikt runt Källtorpssjön

 

Alldeles intill där jag bor ligger Nackareservatet och Källtorpssjön. Det gula spåret som utgår från Hellasgården är 5 km och leder runt sjön. Naturen och utsikten ner över sjön från berghällarna från ledens östra sida är helt makalös. Här är platsen där du slår dig ner tar fram fikatermosen! 5 km kan låta kort, men leden är delvis kuperad och stenig.

 

Räkna med att turen tar 2 timmar, så finns också tid att njuta av utsikten ordentligt. Leden är tydligt markerad med gula prickar.

 

Utsikt från bergshällar ut över Källtorpssjön

 

2. Tjejsegling i Stockholms skärgård

 

Genom den seglingskurs jag gick i våras lärde jag känna Maria. Hon har nu blivit båtägare till en Rival 22 som ligger i Östertälje söder om Stockholm. Med våra gemensamma och nyvunna seglingskunskaper ska vi ut en helg och trimma segel, leta klippor och lävikar.
 

Förresten, vill du också ut på sjön? Det går att ordna. Du behöver inte ha egen båt, däremot ett brinnande engagemang för kvinnligt båtliv. Hör av dig i kommentarerna nedan, så berättar jag mer.

 

Jag och Maria på tjejsegling till Oaxen

 

3. Solovandring i södra Årefjällen i finväder

 

Ja, ni läste rätt. Kommer det ett gäng dagar med sol och och höstfärgerna i naturen fortfarande sprakar tänker jag göra allt för att bege mig till fjällen. Jag tänker mig två heldagar med vandring med utgångspunkt från Vålådalen. Naturen i fjällen är så magisk! 

 

Här finns turförslag för just Södra Årefjällen. Jag åker natttåg dit och natttåg hem och bor en natt på fjällstationen. Enkelt om man som jag bor i Stockholm. Voalà! Familjen hemma kommer nog knappt märka att jag varit borta… samtidigt som jag förlängt livet.

 

Höstäventyr fjällvandring

 

4. Utflykt till klippor i Stockholms skärgård med familjen

 

Vår lilla snipa Bianca ska upp på land i början av Oktober. Måtte vi få till en utflykt till och komma ut i skärgården i höstskrud. Kommer det en riktig varm helg blir det camping.

 

Blir det kallare däremot, så styr vi nog kosan mot Idöborg och bor i något av de nyrenoverade små stugorna. Ifall något av detta inte skulle fungera, så hoppas jag istället på en krispig dagstur med Bianca. Kanske vi då kan få med oss barnen och lite kompisar?

 

Höstaventyr i Stockholms skärgård

 

5. Dagsutflykt till stenstranden vid Torö

 

Jag har hört så mycket gott om Torö stenstrand och naturreservatet Ören, men har aldrig kommit dit. Hoppas att det blir en vindstilla höstdag och att jag hittar någon som också vill åka. Sjöboden vid Ankarudden har jag hört ska vara en pärla för lunch. Hoppas att de fortfarande har öppet i höst.

 

Utsikt från Torö Stenstrand under höstutflykt

 

 

Det mesta kommer nog bli av. Kanske inte allt.

 

Ja, jag märker att jag får massor energi nu bara att skriva listan. Det mesta kommer nog bli av. Kanske inte allt, däremot brukar andra spontana små äventyr och utflykter infinna sig istället. Så det här ska bli en toppenhöst i storslagen natur. Känner mig nu ett steg mer redo att möta mörkret och omfamna hösten.

 

Hur tänker du om hösten och vilka äventyr hoppas du på? Vem vill du komma ut med?

9 Kommentarer

 1. Lena Olsson

  Tack för inspiration! Jag vill också ut i den krispiga luften. Drömmer om fjäll i höstskrud, men det blir nog inte detta år… Planerar för en helg på Upplandsleden istället!

  Svara
  • Karolina Pihlo

   Varsågod Lena! Upplandsleden låter super. Har själv gått sista sträckan som går utmed kusten och avslutas i Grisslehamn. Perfekt att ta med barnen på!

   Svara
 2. Lena Olsson

  Vi brukar åka till Florarna. Som norrländsk myr, fast närmare.

  Svara
 3. Karolina Pihlo

  Norrländsk myr? Kanske ändå att Flarken är något för dig att ta över:)

  Svara
 4. Natalia Bernefors

  Tack för inspiration Karolina! Det finns så många pärlor man inte har sett än 🙂

  Svara
  • Karolina Pihlo

   Hej! Ja, jag har varit i Henriksdal, men det var ett tag sedan nu. Tack för tips!

   Svara
 5. Eva

  Hej, har precis hittat hit och blev nyfiken på punkt två om tjejsegling! Jag älskar båtliv, har mestadels åkt och varit gast på motorbåt samt varit gäst på segelbåt. Nu ska jag gå en seglingskurs i augusti! Så kul men du får gärna berätta mer om man vill ut på sjön men inte har någon egen båt ?

  Svara
  • Karolina Pihlo

   Hej! Har missat din kommentar. Förlåt!

   Jag har två tips! Dels kan du gå med i FB-gruppen ”Ta rodret, kvinna!”. Där finns en regionindelning där man söker/erbjuder sig att vara gast. Fråga Linda som driver sidan ifall du inte hittar. Sedan kan du gå med i FB-gruppen ”She Captain”. Även där annoseras ut härliga event och erbjudande om att få/vara sällskap på båt.

   Båda dessa kvinnliga nätverk är mycket trevliga och bjussiga! Hoppas att detta hjälper dig vidare!

   Svara

Skicka en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *